Mustech

Ondernemen vanuit mijn visie

Disbalans op de arbeidsmarkt biedt kansen voor werkzoekenden

Ondanks een record krapte op de arbeidsmarkt lukt het veel werkloze 55-plussers niet om aan een baan te komen. Tegelijkertijd zijn er  nog nooit zoveel mensen tussen de 55 en 65 jaar aan het werk als nu. Volgens het hoofd van de arbeidsinformatie van het UWV is dat opmerkelijk. De deelname van deze groep ligt nu op 72 procent. Twintig jaar geleden kwamen we niet verder dan 42 procent. De groep mensen in deze leeftijdscategorie die niet aan de slag is, heeft last van een negatief imago. Ze solliciteren zich suf zonder het gewenste resultaat. Ze komen er gewoonweg niet tussen. Hoe kan dat in zo’n krappe arbeidsmarkt? Mensen staan nog volop in het leven en kunnen meedoen. Een eigenaar van een uitzendbureau meent dat het niet komt door een slecht functioneren van deze werklozen. Ook zou er geen sprake zijn van een gebrek aan kennis en vaardigheden op digitaal gebied. Hoe krijgen we werkgever en  werkgever hier bij elkaar? Met een gecertificeerde coach ontdek je dat een werkgever ook op zoek is naar ervaren en rijp personeel. Als goede balans in een jong en relatief onervaren team.

Ervaren en capabele werknemers zijn goud waard

Een mix van jong en oud, lees energiek en fris versus rustig, gedisciplineerd en ervaren, werkt op de werkvloer voor veel bedrijven het beste. En steeds vaker gaan werkgevers in zee met deze “oude rotten” in het vak. Al heeft deze groep mensen soms moeite met het schrijven van een goede motivatiebrief, als er een match is dan kan de werkgever zijn handen dichtknijpen. Wanneer bedrijven veel meer hun deur durven open te zetten, zonder een ingewikkeld sollicitatieproces, zou dat een hoop schelen. De balans in vraag en aanbod zou er door verbeteren. Voor de werkzoekenden die wel door zo’n traject moeten is er hulp van een loopbaancoachingstraject in Eindhoven. Met de juiste begeleiding kan hij/zij  zijn eigen talenten, ambities en persoonlijke wensen voor werk in beeld krijgen. Als voorloper op het sollicitatietraject. Het zorgt ervoor dat de werknemer in spé beslagen ten ijs komt bij het opstellen van een sollicitatiebrief, C.V. en motivatiebrief. Bedrijven die de krapte ervaren zullen wat dieper moeten graven om de juiste kandidaat boven te krijgen. Het wordt beloond met een extra dimensie in je personeel. Ervaring, rust en stabiliteit in een team kan een zegen zijn.

Wat kun je doen?

Er zijn twee knoppen waaraan gedraaid kan worden. De werkgever zal meer met een open mind naar de sollicitanten moeten kijken. Ook kan een bedrijf de traditionele manier van werven loslaten. Nodig mensen vrijblijvend uit voor een kennismaking en oriëntatie binnen het bedrijf. Het maakt het voor de werkzoekende laagdrempeliger om een kijkje te komen nemen in de keuken van je organisatie. Anderzijds kan een werkzoekende zich beter voorbereiden op het toetreden van de wereld van vacatures. Zij moeten er bij zichzelf achter zien te komen waar hun talenten en ambities echt liggen. Een volgende stap naar solliciteren is dan gemakkelijker gezet en de kans op succes vele malen groter.