Wat is een pre-employment screening?
Wie druk aan het solliciteren is, werd met vrij grote zekerheid al wel geconfronteerd met een pre-employment screening, ook wel pes screening genoemd. Steeds meer bedrijven en recruiters nemen niet langer alleen het woord van een sollicitant aan, maar zien bepaalde gegevens ook liever even nagecheckt. Een controle van de achtergrond van de sollicitant is voor heel wat bedrijven al een vaste waarde in het aanwervingsproces geworden.
De pre-employment screening wordt steeds populairder in de HR wereld
Met een pre-employment screening willen bedrijven een extra zekerheid inbouwen dat de kandidaat die ze op het oog hebben geen potentieel gevaar oplevert. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld strafbare feiten die gepleegd werden, het betrokken zijn in bepaalde conflicten of het onderhouden van nauwe contacten met een concurrerend bedrijf. Sommige recruiters doen deze screening zelf, andere kiezen ervoor om deze opdracht uit te besteden aan een onderzoeks- of recherchebureau.
Hoe gaat het er in de praktijk aan toe?
Een bedrijf is verplicht om aan de sollicitant te laten weten dat ze een pre-employment screening willen laten uitvoeren als onderdeel van de selectieprocedure. Het is dat aan de sollicitant om hierin toe te stemmen of dit te weigeren, al zal een weigering vaak het einde van de sollicitatieprocedure betekenen.
Voor een pes screening wordt onderzoek gedaan naar onder andere de woonplaats en adresgegevens, naar legitimatiebewijzen, naar de financiĆ«le toestand, naar diploma’s en referenties, naar een eventueel crimineel verleden en naar de online activiteiten op social media. Is het resultaat van de screening negatief, dan kan het bedrijf op basis hiervan beslissen om de kandidaat niet aan te werven. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het resultaat van het onderzoek dan wel zekere risico’s kan aantonen, maar dat het geen garantie biedt naar de geschiktheid van een kandidaat voor een bepaalde functie. Een pes screening moet eerder gezien worden als een aanvulling op de andere selectiecriteria en niet als selectiecriterium op zich. Mensen kunnen doorheen de jaren veranderen en een omstandigheid uit het verleden hoeft niet noodzakelijk een invloed te hebben op het heden.