Wat gebeurt er met uw financial lease wanneer een leasemaatschappij failliet gaat?
Een paar jaar geleden groeiden de bomen nog tot in de hemel, maar tegenwoordig is het geregeld crisis wat de klok slaat. Onder de huidige werknemers heerst een aannamestop of zijn er zelfs faillissementen aan de orde van de dag. Wanneer u op pad gaat om een leuke leaseauto uit te zoeken, dan staat u er waarschijnlijk niet bij stil dat ook uw leasemaatschappij op een dag te maken zou kunnen krijgen met een faillissement. Maar welke gevolgen zijn hier aan verbonden?
Wanneer u als medewerker bij een onderneming werkt die leaseauto’s afneemt, dan zal een faillissement van een leasemaatschappij geen directe gevolgen voor u hebben. Uw werkgever zal in die situatie actie moeten ondernemen en niet uzelf. Maar wanneer u een privé leasewagen rijdt, dan is er natuurlijk geen werkgever die u kan redden. Dan zult u zeker zelf aan de slag moeten.
Leasemaatschappij gaat failliet
In de meeste gevallen betekent “de dood” van een ander vaak “het brood” voor de ander. Het komt vaak genoeg voor dat de failliete leasemaatschappij overgenomen wordt door een concurrent. In de meeste gevallen worden dan ook de lopende contracten overgenomen en in dat geval is er niets aan de hand.
Zolang u natuurlijk de aflossing blijft betalen, kunt u gewoon in de leaseauto blijven rijden. Wanneer er geen overname volgt, kunnen de gevolgen groter voor u zijn. De curator zal proberen om zoveel mogelijk kapitaal te verzamelen om zo schuldeisers te kunnen betalen. Zo is de leaseauto juridisch gezien nog steeds eigendom van de leasemaatschappij en dan wordt dit ook als opeisbaar kapitaal gezien.