Mustech

Ondernemen vanuit mijn visie

Zo kun je hoogbegaafdheid herkennen

Heb je het vermoeden dat jouw kind hoogbegaafd is? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je hier meer informatie over gaat zoeken. Wanneer jouw kind niet goed begeleid wordt, kan zich dit gaan uiten in zijn gedrag en emoties. Er zijn heel veel websites en bedrijven die meer over gifted people kunnen vertellen. Daarbij kan je ze ook vaak contacteren om er daadwerkelijk achter te komen of jouw kind hoogbegaafd is en kunnen ze daarna vervolg stappen nemen om je kind hiermee om te leren gaan. Een kind met hoogbegaafdheid kan misschien wel heel slim zijn, maar dat houdt niet in dat ze niet dealen met andere problemen.

Nieuwsgierig en leergierig

Een van de kenmerken van hoogbegaafdheid is dat kinderen vaak nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen en daardoor gedetailleerde vragen stellen om hun honger naar kennis te stillen. Deze nieuwsgierigheid gaat verder dan alleen interesse in een onderwerp en kan zich uitstrekken tot aspecten die schijnbaar buiten het bestek van een les vallen en buiten hun leeftijd. Ze kunnen je dus vragen stellen die je zelf niet eens kan beantwoorden. Daarbij zullen ze geen genoegen nemen met een simpel antwoord en zullen ze door blijven vragen zolang dat mogelijk is. Ook op school kan het kind niet tevreden zijn met alleen te leren wat nodig is om goed te presteren op een examen of een opdracht te voltooien.

Ze gaan liever met ouderen om

Omdat hoogbegaafde kinderen de wereld heel anders zien dan hun leeftijdgenootjes, zullen ze veel liever een goed, gedetailleerd gesprek voeren over een moeilijk onderwerp dan buiten spelen met de kinderen uit de klas. Op verjaardagen zal je kind eerder met een volwassenen praten dan met de kinderen op het feest. Ze weten namelijk dat hun leeftijdgenootjes niet de vragen kunnen beantwoorden die je kind in zijn hoofd heeft maar ook dat deze vragen vaak niet eens interessant zijn voor ze.