Mustech

Ondernemen vanuit mijn visie

Iepziekte voorkomen met innovatieve en duurzame behandelmethode

De iepziekte voorkomen kan de BTL bomenspecialist door middel van de inzet van een preventieve behandeling. De iep is een echte stadsboom. Het is een sterke boom die goed tegen luchtverontreiniging kan. Daarnaast is het een prachtige boom die in een stedelijke omgeving voor groen zorgt. Het is een sterke boom die helaas door een ziekte fataal getroffen kan worden. De iepziekte kan bij verkeerde of een te late behandeling ervoor zorgen dat een boom sterft. 

BTL weet iepziekte preventief te bestrijden

Het vervelende van de iepziekte is dat deze verder andere bomen ook kan besmetten. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die verspreid wordt door de iepenspintkever. De ziekte begint aan de toppen van de bomen. Hier worden bladeren voortijdig geel en bruin en takken sterven af. De iepziekte kan zich ook via de wortels naar andere bomen verspreiden. De wortels van een boom hebben een grote reikwijdte. Preventief behandelen is daarom de beste methode om de iepziekte te voorkomen. 

BTL zet hiervoor behandeling met het middel DutchTrig in. Hierbij worden een soort schimmelsporen in het systeem van de iep gebracht door middel van een vaccin. Hierop gaat de iep het afweermechanisme activeren, zodat de boom zichzelf kan beschermen tegen de iepziekte. De boomspecialist van BTL kan een preventief behandelprogramma uitvoeren op een boombestand. Het voordeel van het middel is dat het middel niet chemisch is en dus verder geen schade toebrengt aan de omgeving. De bomendienst kan een doeltreffend plan van aanpak opstellen om iepziekte te voorkomen. Hierbij worden door de bomendienst de inentingen gedaan en regelmatig controles uitgevoerd, zodat ziektes op tijd worden gesignaleerd.