Mustech

Ondernemen vanuit mijn visie

Een lekker bakje koffie

Koffie wordt veel gedronken in Nederland. Gemiddeld drinken Nederlanders ongeveer twee en een half kopje koffie per dag. Dit is beduidend meer dan elders in Europa. Op veel plekken en openbare gelegenheden wordt er koffie aangeboden en ook wanneer we op visite gaan begint dit vaak met een bakje koffie. Koffie bevat cafeïne. Cafeïne is een stofje welke in het menselijk lichaam oppeppend werkt en voor een energie boost zorgt. Dit is dan ook de reden waarom het vaak al bij het ontbijt gedronken worden. Koffie wordt gemaakt van zaden van een koffieplant. Deze zijn groot en hard en lijken erg op bonen, vandaar dat er vaak verwezen worden naar koffiebonen. De koffieplant groeit in warme landen. Voornamelijk landen rond de evenaar hebben veel baat bij de export van koffie, zoals Brazilië en Colombia. Er bestaan verschillende soorten koffie varianten. In Nederland zijn voornamelijk de arabica en robusta erg bekend. Deze verschillende varianten komen van verschillende koffieplanten. Arabica koffie komt voornamelijk uit Colombia en Brazilië en robusta komt vaak uit Indonesië, Vietnam, Congo of Madagaskar. Niet iedere koffie wordt van de ene of de andere koffie variant gemaakt, zo kan er in een kopje koffie ook deels arabica bonen en deels robusta bonen zijn verwerkt.

Koffiebonen

Verschillende soorten koffie

Juist doordat er zoveel koffie wordt gedronken in Nederland zijn er waarschijnlijk ook veel verschillende soorten koffie. De normale variant betreft een zwart kopje koffie. Dit wordt gemaakt van gemalen koffiebonen waardoor heet water getrokken is. Het hete water wordt opgevangen en dit is de koffie. Daarnaast wordt er vaak ook espresso aangeboden in vrijwel alle horeca gelegenheden. Hierbij wordt de koffie wat sterker gemaakt, ook de portie is kleiner. In veel Zuid-Europese landen is dit de standaard koffie, er wordt dan vaak ook wel een glaasje water bij geserveerd. Een cappuccino wordt gemaakt van espresso, echter wordt dit afgemaakt met opgeklopte melk, wat voor een mooie schuimlaag zorgt. Ook een latte macchiato is steeds vaker op de kaart terug te vinden. Hoewel het erg veel lijkt op een cappuccino zit het voornaamste verschil in verhoudingen tussen de koffie en de opgewarmde en opgeklopte melk. Er zijn nog vele andere manieren om koffie te drinken en er worden steeds meer varianten aan toegevoegd met verschillende siropen en smaken.

Geschiedenis van koffie

Hoe koffie precies is ontdekt is niet helemaal duidelijk. Er gaan verhalen over een herder in Ethiopië waarvan het vee na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder besloot de bessen te plukken, te koken en het aftreksel op te drinken. Hoewel de smaak bitter was werd hij erg helder van geest. Ook bestaat er een legende over een man welke werd verbannen naar de woestijn en van de honger besloot om bessen te koken zodat hij deze kon opeten en het water waarin de bessen werden gekookt op te drinken. In verschillende regio’s en landen is er in het verleden een verbod geweest op koffie vanwege de geestverruimende werking. In Nederland werd koffie rond het begin van de 18e eeuw populair. De prijs van de drank daalde en het werd toegankelijker voor iedereen. Ook de opkomst van koffiehuizen zorgde ervoor dat het drankje steeds meer bekendheid verkreeg en iedereen ervan kon gaan genieten.

Koffiebonen

Koffie zetten

Een kopje koffie zetten kan ook op veel verschillende manieren. Tegenwoordig bestaan er erg veel apparaten waardoor het ook mogelijk is om verschillende varianten te maken en bijvoorbeeld ook zelf je melk op de schuimen voor een lekkere cappuccino. Een veel gebruikte methode is toch nog steeds wel de snelfilter koffie welke gezet wordt door gemalen koffiebonen in een filter te doen en hierover kokend heet water te gieten. Door dit water even te laten trekken, om vervolgens op te vangen blijft er heldere koffie over, omdat de filter alle vaste deeltjes achterhoudt. Er zijn echter ook andere manieren van koffie zetten. Bovendien bestaan er tegenwoordig steeds meer apparaten welke voor een klein huishouden gemakkelijker in gebruik zijn door de kleine hoeveelheid kopjes die per keer gezet worden. Denk hierbij aan apparaten waar capsules of koffiepads voor gebruikt kunnen worden. De echte koffieliefhebber drinkt de koffie het liefste zo vers mogelijk. Wanneer je beschikt over een snelfilter koffiezetapparaat kan je daarom ervoor kiezen om ook een koffiemolen aan te schaffen. Hiermee vermaal je de verse koffiebonen net voor het koffie zetten en dit zal de smaak van de koffie zeer te goede komen. Ook is het mogelijk om een koffiezetapparaat te kopen waar hele bonen in kunnen. Wanneer je koffie zet zal het apparaat de juiste hoeveelheid koffiebonen malen en hiervan een vers bakje koffie zetten.

Koffiebonen vergelijken

Het inkopen van koffiebonen om deze vervolgens zelf te malen of te laten malen wordt steeds populairder. Hierdoor zijn ze gelukkig ook steeds vaker op verschillende plekken te koop en zijn er vaak ook verschillende variaties in te vinden. Niet vreemd natuurlijk, want er bestaan verschillende soorten koffiebonen welke ook nog eens in verschillende verhoudingen worden aangeboden. Hierdoor is het echter wel verstandig om de koffiebonen te vergelijken. Niet iedereen houdt van dezelfde soort koffie. Dit kan per merk en koffieboon verschillen. De ene drinkt liever een sterke bak koffie, terwijl een ander juist liever een wat milder bakje koffie drinkt. Zoveel mensen, zoveel wensen. Natuurlijk kan je veel informatie vinden over de smaken van de verschillende koffiebonen, zo is de arabica koffieboon vaak milder van smaak, maar geeft het een erg aromatisch kopje koffie. Bij robusta is de koffie juist wat sterker en soms zelfs bitter. Wanneer je weet waar je voorkeur naar uitgaat kan je op basis hiervan koffiebonen vergelijken. Koop eens een aantal verschillende pakken met koffiebonen om vervolgens te gaan proeven. Niet alleen in de ochtend, maar wellicht vindt je het na het eten normaal ook wel lekker om een kopje koffie te drinken. Gebruik dan dit moment ook om eens koffies te vergelijken. Wellicht vindt je de robusta heerlijk in de ochtend, terwijl je in de avond liever een kopje koffie drinkt welke gemaakt is van arabica koffiebonen.