Mustech

Ondernemen vanuit mijn visie

Veel ziekteverzuim onder veel werknemers

zelfroosteren

Veel bedrijven kampen met het probleem dat werknemers zich vaak en makkelijk ziek melden. Dit kan leiden tot ernstige problemen van onderbezetting. In bepaalde sectoren, zoals de zorg, geeft onderbezetting grote problemen. Voor roostermakers wordt het vaak lastig om last minute vervanging te regelen. Daarom wordt een rooster maken al snel een onmogelijke opgave voor de roostermakers. Ook als werknemers gedurende langere periode ziek zijn, dan moet de roostermaker rekening houden met een persoon minder op de werkvloer. Vaak komen deze werknemers via integratie langzaam pas weer terug in het bedrijf. Ook met deze integratie zijn er vaak vanuit de bedrijfsarts bepaalde eisen over de tijdstippen en het aantal uur en dagen.

Hoe voorkom je veel ziekteverzuim?

Er zijn verschillende manieren om ziekteverzuim zo goed als kan te voorkomen. Zo kan een werkgever investeren in gezondere werknemers, door gezond eten aan te bieden of korting op sport. Ook kan de werkgever de werknemers stimuleren om gezond te leven en veel naar buiten te gaan. Verder kan de werkgever proberen de werkdruk laag te houden, zodat werknemers niet snel overspannen raken. De werkgever kan er ook voor kiezen om te investeren in zelfroosteren. Door zelfroosteren kunnen werkgevers zelf hun uren inplannen en kiezen wanneer werken ze het best uitkomt. Er is gebleken dat dit bijdraagt aan minder ziekteverzuim onder werknemers.

Verzekeren tegen ziekteverzuim van werknemers

Om grote problemen en het mislopen van financiën te voorkomen, is het verstandig als de werkgever zich verzekert tegen ziekteverzuim. Er zijn verschillende manieren om je hiertegen te verzekeren. Zo kan een werkgever zich verzekeren voor arbeidsongevallen, zodat de verzekering alle gemaakte kosten door de werkgever kan vergoeden. Bij een arbeidsongeval kunnen de zorgkosten behoorlijk hoog oplopen. De werkgever kan deze kosten declareren bij de werkgever als er sprake was van een arbeidsongeval. Verder kan een werkgever zich ook verzekeren voor als werknemers lange tijd ziek thuis zitten en niet kunnen werken. Het is ten zeerste aangeraden om u te verdiepen in alle verzekeringen wanneer u werkgever bent.